Оборудване за лична безопасност при заваряване

Каската за автоматично затъмняване е най-важната част от екипировката за заваряване. Целта на каската, на първо място, е да предпази очите ви от светкавицата на дъгата. Другата цел на заваръчния шлем е да предпази лицето и шията ви от заваръчна радиация и искри.

 

Яке или заваръчна престилка с риза с дълъг ръкав

Заваряването обикновено включва искри и стрелба от разтопен метал във всички различни посоки. Затова е важно да се предпази не само лицето, но и останалата част от тялото. Задължително е поставянето на топлоустойчиво яке, заваръчна престилка и памучна риза с дълъг ръкав.

 

Обувки за заваряване

Обувките за заваряване са предназначени да предпазват краката на заварчика по време на процеса на заваряване. Важно е обувките да бъдат изработени от кожа, а не от синтетични материали.

 

Ръкавици

По време на заваряването ръцете са най-близо до дъгата, което означава, че е изключително важно ръцете да бъдат предпазени максимално, за да се избегне нараняване. Заваръчните ръкавици трябва да са изработени от дебела, но фина целена кожа и с подлога от дланта до маншета. Качествените ръкавици имат добра топлоустойчивост и голяма здравина.

 

Предпазни очила

Под заваръчната каска задължително заварчика си поставя UV очила, които трябва да предпазят очите от ослепяване и нараняване.

 

Тапи за уши

Процесът на заваряване произвежда много шум. Задължително заварчика трябва да си постави тапи или наушници, които ще предпазят заварчика от болки в ушите след работния процес.

 

Маска или респиратор

В процеса на заваряване се образуват изпарения и газове, които могат да бъдат опасни за здравето на заварчика. Затова е важно в помещението, в което се заварява да има подходяща вентилация (вентилатор или изпускателна система) и е препоръчително заварчика да носи защитни средства за дишане.

 

Можете да разгледате типовете заваряване, предлагани от нас, като натиснете ТУК.

 

За запитвания и за връзка с нас:

Къде сме? - гр.София, Шипченски проход № 63 "Завод електроника"
Нашият имейл - info@neon.bg
Телефони за връзка - 0888 10 40 70,  0878 25 00 18
Работно време - Понеделник - Петък от 08:30 до 17:30